Idén tar form

För 10 år sedan, i början av april 2011, började de första idéerna om att skapa en utomhusscen på pappersbruket i Klippan att ta form. Med anor från 1573 är Klippans Bruk Sveriges äldsta papperbruk och att sätta upp föreställningar i denna unika kulturhistoriska miljö vore något alldeles extra, men var det möjligt? Klippans Bruk producerar papper så det var ju till ett aktivt fabriksområde vi ville bjuda in en publik. Hela idéen kändes lite osannolik men samtidigt så rätt. Vi satte våra idéer på pränt och knackade på dörren till Klippans Bruk. Det blev ett positivt möte som avslutades med ett löfte om att få tillträde till bruket i syfte att spela musikteater där.

 

Positivt besked

Någon vecka senare knackade vi på dörren till Klippans Kommun för att fråga om de ville vara med i projektet och kommunen var inte sena med att tacka ja. Mötet med kommunen mynnade ut i en ansökan om stöd från Leader (som är en metod för att utveckla landsbygden). Året därpå fick vi godkänt stöd från Leader med följande motivering: ” ett innovativt projekt som lutar sig mot målsättningen natur- och kulturturism som tillväxtmotor. Projektet tar tillvara unik bruksmiljö i ambitionen att samordna unika möten mellan kultur-industri-turism-näringsliv. Projektet faller väl in i prioriterade mål Natur-och kulturturism. ”

 

Med ett godkänt Leaderprojekt i ryggen anlitade vi sedan dramatiker, kompositör, regissör, koreograf, scenograf, kostymör och det var detta kreativa team som skulle komma att forma Bruksspelet.

 

Premiär!

Sommaren 2013 hade vi premiär och succén var ett faktum! Vi sålde slut på biljetterna på nolltid och fick sätta in extra föreställning. Med 64 personer på scen varav en del var professionella, och ett femtiotal funktionärer, stod vi ödmjuka och samtidigt väldigt stolta på den gamla lastbryggan på bruket, som nu var vår scen. Det blev en superfin föreställning om hur det gick till när Sveriges första pappersmaskin, PM1, byggdes i Klippan.

 

Tillsammans

Vi hade stöd av Leader under våra två första år, och därefter har vi stått på egna ben. Eller nja, vi har haft bidrag från kommunen och näringslivet, så helt ensamma har vi inte varit. Det är en fröjd att göra saker tillsammans, det sprider en go´ känsla av samhörighet. Vi har utökat antalet föreställningar efterhand då intresset varit stort, och de senaste åren har vi legat på 17 föreställningar fördelat över fyra veckor i juli månad.

 

Nu kör vi!

Nu vågar vi satsa på en sommar på bruket igen och vi börjar repetera redan under hösten. Kreativt team är igång, sju professionella skådespelare är castade och ensemblen är satt. Vi kommer att anpassa våra repetitioner för att genomföra dem så säkert vi kan med exempelvis mindre grupper ibland, stora luftiga lokaler när vi är många och en del genomgångar som sker digitalt.